Facebook Pixel Code

Gyakran ismételt kérdésekA klinikai vizsgálatokat embereken végzik egy vizsgálat alatt álló készítmény vagy orvosi eszköz értékelése céljából. A klinikai vizsgálatok célja annak meghatározása, hogy az adott vizsgálati kezelés biztonságos, tolerálható-e, és hatásos lehet-e különböző betegségek kezelésében a későbbiekben.A klinikai vizsgáló egy klinikai vizsgálatot végző orvosi kutató. A kutatók általában orvosok, nővérek, gyógyszerészek vagy más egészségügyi szakemberek.


 


A klinikai vizsgálatokat általában szakképzett egészségügyi szakemberek végzik. Minden klinikai vizsgálatot az intézményi kutatásetikai bizottság (IKEB) vagy központi etikai bizottság (EB) bírál el. Ez a bizottság orvosokból, etikusokból, ügyintézőkből és laikusokból áll. A csoport feladata, hogy biztosítsa a kutatási résztvevők jogainak a védelmét. Háziorvosa felel az ön jóllétéért, és célszerű orvosával beszélnie, mielőtt beleegyezik egy klinikai vizsgálatban való részvételbe, mivel minden gyógyszer alkalmazása kockázatokkal jár. Ha beleegyezik a klinikai vizsgálatban való részvételbe, akkor megadjuk annak a kutatást végző vizsgálóorvos rendelőjében dolgozó munkatársunknak a számát, aki választ ad a kérdéseire. Ezenkívül megadjuk az IKEB vagy EB elérhetőségét is arra az esetre, ha valamilyen kérdése vagy problémája van.Számos oka lehet annak, hogy az emberek miért vesznek részt klinikai vizsgálatokban. A vizsgálatok résztvevői olyan kutatás alatt álló vizsgálati készítményhez vagy orvosi eszközhöz juthatnak hozzá, amely széles körben még nem elérhető.


A vizsgálatban végzett adatgyűjtés segítségével a vizsgálóorvos jobban megismerheti a betegséget és annak hatásait.


Végül a klinikai vizsgálat nem feltétlenül jár közvetlen előnnyel a résztvevők számára, de az összegyűlt információk a jövőben segíthetnek másokon, akik ebben a betegségben szenvednek. Sok vizsgálati résztvevőt megelégedéssel tölt el annak tudata, hogy ők is részesei annak a munkának, amelynek célja, hogy a jövőben enyhítsék mások szenvedését.Számos forrásból tájékozódhat a klinikai vizsgálatokról. Sokszor hirdetéseket találhat az orvos rendelőjében. Számos klinikai vizsgálatot közzétesznek ehhez hasonló internetes honlapokon, és ezek kiváló információforrások lehetnek. A részvételi feltételek klinikai vizsgálatonként eltérőek. A vizsgálóorvos rögzíti kórelőzmény-adatait, és esetleg további vizsgálatokat rendel annak meghatározásához, hogy a vizsgálatban érvényes feltételek alapján ön alkalmas-e a részvételre.Mindenkinek, aki vállalja a klinikai vizsgálatban való részvételt, alá kell írnia egy betegtájékoztatót és egy beleegyező nyilatkozatot. A betegtájékoztató és a beleegyező nyilatkozat részletesen taglalja a vizsgálatot, és tájékoztatást ad a lehetséges kockázatokról. Ezenkívül az ön jogait és kötelezettségeit is leírja. Ismerteti, hogy milyen vizsgálati készítményt kaphat, annak milyen jellegű mellékhatásai lehetnek, és kihez fordulhat, ha valamilyen kérdése vagy problémája van.Igen, akár otthon, akár önálló lakhatást segítő intézményben vagy szakszerű gondozást nyújtó intézményben él, alkalmas lehet a vizsgálatban való részvételre.


 


Beszéljen a vizsgálatot végző munkacsoporttal (vizsgálóorvossal és vizsgálati személyzettel) a vizsgálóhelyen. Ők esetleg segíteni tudnak a közlekedési problémák megoldásában.


 


Igen. A vizsgálati résztvevők továbbra is rendszeresen járhatnak a saját orvosukhoz (orvosaikhoz). Önnek vagy a vizsgálati munkatársaknak értesíteniük kell a résztvevő háziorvosát arról, hogy részt vesz a klinikai vizsgálatban.A vizsgálati résztvevők továbbra is kaphatják a jelenlegi gyógyszerüket (gyógyszereiket). A vizsgálati munkatársak a szűrőviziten minden résztvevővel megbeszélik majd a jelenleg használt gyógyszer(eke)t és a vizsgálatban való részvétel lehetőségét.A klinikai vizsgálatokat szigorú etikai és jogi előírások betartásával kell végezni. Ezenkívül a nemzetközi és helyi egészségügyi hatóságok is megfelelő óvintézkedéseket írnak elő a vizsgálati résztvevők védelme érdekében.Igen. A résztvevők bármikor kiléphetnek a klinikai vizsgálatból. Ha ön vagy hozzátartozója ki szeretne lépni a klinikai vizsgálatból, szóljon a vizsgálati személyzetnek.


 

Ha további tájékoztatást szeretne kapni a vizsgálatról, látogasson el a www.clinicaltrials.gov vagy a www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/search honlapra.